A kövér porcsin fiatal, zsenge levélcsúcsai nyersen salátákhoz használhatók, míg a hosszabb, érettebb hajtások főzhetők és fogyaszthatók, mint a spenót. Fermentálva is ízletes.
Az Ázsiából származó porcsin sok konyhában népszerű, beleértve a libanoni, mexikói és bangladesi konyhát. Vad változata, amely ehető is, Európa-szerte megtalálható.
Értékes tápanyagokat: fehérjéket (esszenciális aminosavakat is), vitaminokat (karotinoidok, B-, C-, E- vitamin), ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, foszfor, kálium, vas, réz, mangán, cink, bór), rostokat és fitokemikáliákat tartalmaz.
Levelei vizet raktároznak, ennek köszönhetően jól bírja a szárazságot
A porcsin melegkedvelő növény. A magokat márciustól beltérben vagy május végétől közvetlenül szabadföldbe is lehet vetni, amikor a talaj elég meleg.