Pesztó mikrozöldből
A pesztó az egyik kedvenc kencém, és tavasszal már annyira vágyom rá. De mi a teendő, ha még nincs friss bazsalikom a kertben?
Nos, a jó hír az, hogy a pesztó nemcsak bazsalikomból készülhet, hanem sok más fűszerből és zöldségből is. A brokkoli mikrozöld például tökéletes bele,de készülhet más mikrozöldekből pl. zöldborsó vagy retek vagy akár olan levélzöldségekből mint pl.a spenót, vízitorma vagy fodros kel.
Az egyik legkönnyebben elkészíthető dolog - egy konyhai robotgép segítségével -, és olyan kevés hozzávalót igényel! Ráadásul, ha van egy üveg pesto a hűtőben, az mindig életmentő a rohanó hétköznapokon. Nem kell mást tenned, mint megfőzni egy kis tésztát, rátenni a pestót, és megszórni egy kis parmezánnal.
Ez a recept nagyon egyszerű, mindössze 5 hozzávalóból áll. És az elkészítése is csak 5 percet vesz igénybe!
Hozzávalók:
- 2 nagy marék mikrozöld (pl.: brokkoli, fodros kel, zöldborsó)
- 1/4 bögre mandula vagy dió vagy pisztácia (mi pirítva is szeretjük benne)
- 1-2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
- 1/4 bögre olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Tegyük az összetevőket az aprítógépbe, és aprítsuk fel, amíg kivánt álagú lesz a pesztónk (nem pépes).Tároljuk hűtőben levegőtől elzárva hétig vagy fagyasszuk le és eláll 6 hónapig.
Mi teszi igazán különlegessé a mikrozöld pesztót?
Nemcsak az íze, hanem az, hogy tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal is. Ezek az összetevők segítenek erősíteni az immunrendszert és általános egészségünket is javítják.
Kreatív ötletek a mikrozöld pesztó felhasználására
A mikrozöld pesztóval számos kreatív módon variálhatsz a konyhádban. Néhány ötlet, hogyan alkalmazd:
- Keverd össze friss tésztával, hogy könnyű és ízletes fogást kapj.
- Használd szendvics vagy wrap készítésekor a hagyományos pestó helyett.
- Adj hozzá egy kanálnyit a salátádhoz, hogy extra frissességet és ízt vigyél bele.
- Kenj belőle egy vékony réteget a pirítósodra a reggeli vagy uzsonna különlegessé tételéhez.
- Keverd salátaöntetbe és alaposan öntözd meg vele salátáidat!