Őszi saláta mikrozöldekkel, almával és dióval
Ez az őszi saláta igazi őszi kedvenc! Almával és pirított dióval készül, amit egy mézes-dijoni mustáros öntet tesz még különlegesebbé. Feta vagy másfajta sajttal, csicseriborsóval még tartalmasabbá tehető, hogy főfogásként is megállja a helyét. A képen vegyes mikrozöldekkel készült, de használhatunk zöld alapnak más saláta- vagy káposztafélét.
Ez a saláta nemcsak rendkívül tápláló és finom, de gyönyörű látvány is, így bármely ünnepi asztal dísze lehet. Ráadásul gluténmentes is!
Saláta alap: Az alap lehet római saláta, madársaláta vagy bármilyen ropogós leveles zöld, amit szeretsz. A ropogós zöldek könnyed textúrát adnak a salátának, és C-vitaminban gazdagok, ami támogatja az immunrendszert. Ha szeretnél kicsit variálni, használhatsz spenótot vagy rukkolát is, amelyek intenzívebb ízt adnak.
Alma: A ropogós, friss alma savanykás ízt ad. Az alma magas rosttartalmú, így hozzájárul az emésztés támogatásához. Az alma helyett használhatsz körtét is, ami szintén remekül passzol az őszi ízekhez.
Diófélék vagy magvak: Egy marék dió, tökmag vagy mandula nemcsak ropogós textúrát ad, de telítetlen zsírsavakban is gazdag, ami jót tesz a szív- és érrendszernek. Ha allergiás vagy a diófélékre, választhatsz napraforgómagot vagy pirított csicseriborsót, hogy hasonló textúrát és tápanyagokat adj a salátához.
Mikrozöldek: Az őszi saláta különlegessége a mikrozöldek, amelyek vitaminokkal és ásványi anyagokkal látják el a szervezetet. Ezek a pici zöldek akár négyszer több tápanyagot tartalmaznak, mint az érett növények, így igazi szuperélelmiszerként szolgálnak. Ha nincs mikrozölded, próbálkozhatsz friss petrezselyemmel vagy más apróra vágott zöldfűszerrel, bár a mikrozöldek egyedülálló ízt adnak.
Öntet: Végezetül egy egyszerű öntet olívaolajból, citromléből és mézből tökéletesen kiegészíti a salátát, kiemelve az összetevők természetes ízét. Az olívaolaj telítetlen zsírsavakban gazdag, míg a citromlé frissességet és extra C-vitamint ad. Ha változatosabb ízre vágysz, használj almaecetet vagy balzsamecetet a citromlé helyett.
Hozzávalók :
3 csésze friss saláta zöld, fodros kel vagy különböző mikrozöldek, durvára vágva
1/2 csésze dió, enyhén pirítva
1 nagy alma, vékony szeletekre vágva
1 csésze főtt csicseriborsó (lehet konzerv is) (opcionális)
1/2 csésze feta sajta , durvára morzsolva (opcionális)
Só és bors ízlés szerint
Az öntethez:
2 evőkanál méz
1 evőkanál dijoni mustár
2 evőkanál almaecet
3 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
1.Öntet elkészítése:
Keverd össze a mézet, dijoni mustárt, almaecetet, olívaolajat, apróra vágott fokhagymát, sót és borsot egy kis tálban. Kóstold meg, és ízesítsd szükség szerint.
2. Saláta összeállítása:
Egy nagy salátástálba tedd bele a durvára vágott zöld leveleket. Add hozzá az almát, a diót, a csicseriborsót, a feta sajtot (ha használsz).
Tálalás: Öntsd rá a kész öntetet, és óvatosan forgasd össze a salátát, hogy minden hozzávaló egyenletesen bevonódjon. Azonnal tálald!