RENDELÉSED 1-2 MUNKANAPON BELÜL KISZÁLLÍTJUK!

 

Őszi saláta mikrozöldekkel, almával és dióval

Őszi saláta mikrozöldekkel, almával és dióval

Ez az őszi saláta igazi őszi kedvenc! Almával és pirított dióval készül, amit egy mézes-dijoni mustáros öntet tesz még különlegesebbé. Feta vagy másfajta sajttal, csicseriborsóval még tartalmasabbá tehető, hogy főfogásként is megállja a helyét. A képen vegyes mikrozöldekkel készült, de használhatunk zöld alapnak más saláta- vagy káposztafélét.

Ez a saláta nemcsak rendkívül tápláló és finom, de gyönyörű látvány is, így bármely ünnepi asztal dísze lehet. Ráadásul gluténmentes is!

Saláta alap: Az alap lehet római saláta, madársaláta vagy bármilyen ropogós leveles zöld, amit szeretsz. A ropogós zöldek könnyed textúrát adnak a salátának, és C-vitaminban gazdagok, ami támogatja az immunrendszert. Ha szeretnél kicsit variálni, használhatsz spenótot vagy rukkolát is, amelyek intenzívebb ízt adnak.

Alma: A ropogós, friss alma savanykás ízt ad. Az alma magas rosttartalmú, így hozzájárul az emésztés támogatásához. Az alma helyett használhatsz körtét is, ami szintén remekül passzol az őszi ízekhez.

Diófélék vagy magvak: Egy marék dió, tökmag vagy mandula nemcsak ropogós textúrát ad, de telítetlen zsírsavakban is gazdag, ami jót tesz a szív- és érrendszernek. Ha allergiás vagy a diófélékre, választhatsz napraforgómagot vagy pirított csicseriborsót, hogy hasonló textúrát és tápanyagokat adj a salátához.

Mikrozöldek: Az őszi saláta különlegessége a mikrozöldek, amelyek vitaminokkal és ásványi anyagokkal látják el a szervezetet. Ezek a pici zöldek akár négyszer több tápanyagot tartalmaznak, mint az érett növények, így igazi szuperélelmiszerként szolgálnak. Ha nincs mikrozölded, próbálkozhatsz friss petrezselyemmel vagy más apróra vágott zöldfűszerrel, bár a mikrozöldek egyedülálló ízt adnak.

Öntet: Végezetül egy egyszerű öntet olívaolajból, citromléből és mézből tökéletesen kiegészíti a salátát, kiemelve az összetevők természetes ízét. Az olívaolaj telítetlen zsírsavakban gazdag, míg a citromlé frissességet és extra C-vitamint ad. Ha változatosabb ízre vágysz, használj almaecetet vagy balzsamecetet a citromlé helyett.

 

Hozzávalók :

3 csésze friss saláta zöld, fodros kel vagy különböző mikrozöldek, durvára vágva

1/2 csésze dió, enyhén pirítva

1 nagy alma, vékony szeletekre vágva

1 csésze főtt csicseriborsó (lehet konzerv is) (opcionális)

1/2 csésze feta sajta , durvára morzsolva (opcionális)

Só és bors ízlés szerint

Az öntethez:

2 evőkanál méz

1 evőkanál dijoni mustár

2 evőkanál almaecet

3 evőkanál olívaolaj

1 gerezd fokhagyma, apróra vágva

Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

1.Öntet elkészítése:

Keverd össze a mézet, dijoni mustárt, almaecetet, olívaolajat, apróra vágott fokhagymát, sót és borsot egy kis tálban. Kóstold meg, és ízesítsd szükség szerint.

2. Saláta összeállítása:

Egy nagy salátástálba tedd bele a durvára vágott zöld leveleket. Add hozzá az almát, a diót, a csicseriborsót, a feta sajtot (ha használsz).

Tálalás: Öntsd rá a kész öntetet, és óvatosan forgasd össze a salátát, hogy minden hozzávaló egyenletesen bevonódjon. Azonnal tálald!