MINDEN 30.000 Ft FELETTI RENDELÉST INGYEN SZÁLLÍTUNK!

Őszi saláta mikrozöldekkel, almával és dióval

Őszi saláta mikrozöldekkel, almával és dióval

Ez az őszi saláta igazi őszi kedvenc! Almával és pirított dióval készül, amit egy mézes-dijoni mustáros öntet tesz még különlegesebbé. Feta vagy másfajta sajttal, csicseriborsóval még tartalmasabbá tehető, hogy főfogásként is megállja a helyét. A képen vegyes mikrozöldekkel készült, de használhatunk zöld alapnak más saláta- vagy káposztafélét.

Ez a saláta nemcsak rendkívül tápláló és finom, de gyönyörű látvány is, így bármely ünnepi asztal dísze lehet. Ráadásul gluténmentes is!

Saláta alap: Az alap lehet római saláta, madársaláta vagy bármilyen ropogós leveles zöld, amit szeretsz. A ropogós zöldek könnyed textúrát adnak a salátának, és C-vitaminban gazdagok, ami támogatja az immunrendszert. Ha szeretnél kicsit variálni, használhatsz spenótot vagy rukkolát is, amelyek intenzívebb ízt adnak.

Alma: A ropogós, friss alma savanykás ízt ad. Az alma magas rosttartalmú, így hozzájárul az emésztés támogatásához. Az alma helyett használhatsz körtét is, ami szintén remekül passzol az őszi ízekhez.

Diófélék vagy magvak: Egy marék dió, tökmag vagy mandula nemcsak ropogós textúrát ad, de telítetlen zsírsavakban is gazdag, ami jót tesz a szív- és érrendszernek. Ha allergiás vagy a diófélékre, választhatsz napraforgómagot vagy pirított csicseriborsót, hogy hasonló textúrát és tápanyagokat adj a salátához.

Mikrozöldek: Az őszi saláta különlegessége a mikrozöldek, amelyek vitaminokkal és ásványi anyagokkal látják el a szervezetet. Ezek a pici zöldek akár négyszer több tápanyagot tartalmaznak, mint az érett növények, így igazi szuperélelmiszerként szolgálnak. Ha nincs mikrozölded, próbálkozhatsz friss petrezselyemmel vagy más apróra vágott zöldfűszerrel, bár a mikrozöldek egyedülálló ízt adnak.

Öntet: Végezetül egy egyszerű öntet olívaolajból, citromléből és mézből tökéletesen kiegészíti a salátát, kiemelve az összetevők természetes ízét. Az olívaolaj telítetlen zsírsavakban gazdag, míg a citromlé frissességet és extra C-vitamint ad. Ha változatosabb ízre vágysz, használj almaecetet vagy balzsamecetet a citromlé helyett.

 

Hozzávalók :

3 csésze friss saláta zöld, fodros kel vagy különböző mikrozöldek, durvára vágva

1/2 csésze dió, enyhén pirítva

1 nagy alma, vékony szeletekre vágva

1 csésze főtt csicseriborsó (lehet konzerv is) (opcionális)

1/2 csésze feta sajta , durvára morzsolva (opcionális)

Só és bors ízlés szerint

Az öntethez:

2 evőkanál méz

1 evőkanál dijoni mustár

2 evőkanál almaecet

3 evőkanál olívaolaj

1 gerezd fokhagyma, apróra vágva

Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

1.Öntet elkészítése:

Keverd össze a mézet, dijoni mustárt, almaecetet, olívaolajat, apróra vágott fokhagymát, sót és borsot egy kis tálban. Kóstold meg, és ízesítsd szükség szerint.

2. Saláta összeállítása:

Egy nagy salátástálba tedd bele a durvára vágott zöld leveleket. Add hozzá az almát, a diót, a csicseriborsót, a feta sajtot (ha használsz).

Tálalás: Öntsd rá a kész öntetet, és óvatosan forgasd össze a salátát, hogy minden hozzávaló egyenletesen bevonódjon. Azonnal tálald!