Pesztós-joghurtos csirkesaláta
Hívhatjuk csirkesalátának, de akár kencének vagy szendvicstölteléknek, a lényeg úgyis a végeredmény. Hihetetlen, hogy egy pesztó-csirke- joghurt kombó ilyen ízletes tud lenni. Maradék mentésre is jó ötlet ez a szendvics, ha valami izgalmas szendvicset készítenél az unalmas csirkemellből vagy a maradék pesztót használnád fel.
Amióta a mikrozöldek rendszeres szereplői az életemnek, azóta gyakran készítek pesztót. Ezek a zsenge növényi hajtások a legfinomabb pesztó alapok. A zöldborsó, a brokkoli és a fodros kel mikrozöldek váltak be a pesztóhoz, nem túl karakteres ízük jól kombinálható dióval, mandulával vagy akár fenyőmaggal is.
Ha igazán finom pesztót szeretnél készíteni, akkor a magokat pirítsd meg szárazon serpenyőben, hagyd kihűlni és így tedd a pesztódhoz.
A maradék pesztó hűtőben egy befőttes üvegben is eláll ill. jégkockatartóban le is fagyaszthatod. Használd tésztákhoz, levesekhez, húsok mellé, sült zöldségek mellé.
A képen látható szendvics mikrozöld-mozarella-csirkesaláta-paradicsom-mikrozöld összetevőkből áll.
HOZZÁVALÓK:
A pesztóhoz:
2 marék zöldborsó mikrozöld
4-5 dkg parmezán sajt, reszelve
2-3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál mandula (fenyőmaggal, dióval is helyettesítheted)
50-60 ml olívaolaj
só, bors
HOZZÁVALÓK a salátához:
1 csirkemell, sütve
3-4 ek natúr joghurt
só, bors (ízlés szerint)
ÍGY KÉSZÍTSD EL
- Egy aprítógép segítségével aprítsd össze a pesztó hozzávalóit. Annyi olajat tegyél hozzá, hogy jól kenhető kencét kapjál.
- Süsd meg a csirkemellet egy serpenyőben, hogy jól átsüljön (maradék sült csirkét is használhatsz.) Csíkozd fel vékonyan a már elkészített csirkemellet.
- 2 evőkanál pesztót keverj össze 2 dl joghurttal, add hozzá a csirkemellet és sózd ízlésednek megfelelően.
A joghurtos pesztót használhatod salátákra feltétnek vagy szendvicstölteléknek.